درمان اختلال خواب در کودکان
درمان اختلال خواب در کودکان
یکی از مشکلات آزاردهنده ای که ممکن است در رابطه با کودکان به وجود آید مشکل اختلال خواب در آن هاست. همه ما می دانیم که بی خوابی سرمنشاء بسیاری از بیماری هاست. برای همین کودکی که درگیر اختلال خواب و مشکلی بی خوابی است در معرض مشکلات متعددی قرار دارد. برای همین دغدغه خیلی از پدرومادرها این است که برای بی خوابی کودکان چه کنیم؟
اگر شما نیز این روزها به دنبال راهی برای درمان اختلال خواب در کودکان هستید، قطعاً این مطلب می تواند به شما کمک زیادی کند:
اختلال خواب چیست؟
هر فرد بالغ به طور کلی در طی شبانه روز باید چیزی حدود 7 تا 8 ساعت به خواب نیاز دارد و این میزان در کودکان بسته به سنی که داشته بیشتر است. با به هم خوردن خواب شبانه می توان گفت فرد دچار اختلال خواب شده است.
اختلالات خواب در واقع به گروهی از بیماری ها اتلاق می شود که باعث کاهش توانایی فرد در خواب منظم خواهند شد. این اختلال امروزه روز به روز به دلایل مختلفی در کل دنیا در حال افزایش است. بر اثر اختلالات خواب فرد خواب باکیفیتی نخواهد داشت و سلامت او به خطر می افتد. البته صرفاً با یکی دو شب بی خوابی یا آشفتگی در خواب نمی توان گفت که فرد دچار اختلال خواب شده است.
گاهی فرد به دلیل استرس، درد و بیماری ممکن است چند شبی خواب منظمی نداشته باشد و بعد از آن که دوباره همه چیز به روال طبیعی خود بازگشت خواب فرد نیز به کیفیت گذشته خواهد بود. اما افرادی که درگیر اختلال خواب هستند مدت های طولانی است که با مشکل بی خوابی یا نداشتن یک خواب باکیفیت دست و پنجه نرم می کنند.
اختلال خواب در کودکان
برخلاف تصور خیلی از افراد، بی خوابی و دیگر اختلالات خواب صرفاً متوجه افراد بزرگسال نیست و این موضوع در بین کودکان نیز شایع است. گاهی حتی این مشکل در نوزادان نیز دیده می شود. تحقیقات صورت گرفته نشان دهنده آن است که گروهی از مشکلات نظیر دشواری های تحصیلی، رشدی، رفتاری، ناهنجاری های وزنی، اجتماعی و سایر مشکلات سلامتی باعث شده کیفیت و کمیت خواب کودکان دچار تغییر شود.
با بروز اختلال در خواب کودکان نه تنها سلامت آن ها تحت تاثیر مستقیم قرار خواهد گرفت بلکه کل جو خانواده نیز دچار تشنج خواهد شد و خواب دیگر اعضای خانواده نیز به مشکل می خورد. از این رو درمان اختلال خواب در کودکان بسیار حائز اهمیت است.
انواع اختلال خواب در کودکان
اختلالات خواب در هر یک از کودکان ممکن است به شکلی خود را نشان دهد که البته در هر یک نیاز به درمان اختلال خواب در کودکان خواهد بود. چرا که هر نوع اختلالی می تواند باعث برهم خوردن نظم خواب کودکان شده و آن ها را آزار دهد. در ادامه انواع اختلالات خواب در کودکان را با هم مورد بررسی قرار خواهیم داد:
1. اختلال خواب پریشی یا پاراسومنیا
یکی از گروه های اختلالات خواب در کودکان پاراسومنیا است که باعث شده فرد در خواب رفتارهایی غیرعادی و حرکاتی عجیب از خود نشان دهد. از بین این رفتارها می توان به مواردی چون دندان قروچه، ناله کردن، فشار دادن فک ها روی هم، شب ادراری، حرف زدن در خواب، کابوس شبانه و… اشاره نمود.
2. آینه خواب
آینه خواب در واقع وقفه های تنفسی ایجاد شده در خواب است. این مشکل بسیار جدی است و به هیچ عنوان نباید آن را نادیده گرفت. در این اختلال به بدن فرد اکسیژن کافی نرسیده و مدام در طول خواب بیدار می شود.
3. حمله خواب یا نارکولپسی
نارکولپسی یا حمله دائم خواب، حالتی است که در فرد دچار احساس خستگی شده و به خواب فرو می رود. در اصلاح عامیانه این اختلال، بختک نامیده می شود زیرا فرد دچار فلج شده و بلافاصله بعد از بیدار شدن امکان حرکت را نخواهد داشت. این حمله گاهی بدون هیچ دلیل اتفاق خواهد افتاد و گاهی نیز بیماری هایی چون ام اس باعث شده که فرد در خواب مدام در معرض این مشکل قرار گیرد.
4. بی خوابی
بی خوابی نیز از دیگر اختلالات خواب در کودکان و دیگر رده های سنی است. استرس، مشکلات هورمونی و… این اختلال را به وجود می آورند. عدم توجه به این مشکل و اقدام به موقع در زمینه درمان اختلال خواب در کودکان باعث شده کودک با مشکلات بسیاری چون عدم تمرکز، اختلال یادگیری و ضعف سیستم ایمنی مواجه شود.
5. سندرم پای بی قرار
در این اختلال، کودک نیاز به تکان دادن شدید پای خود خواهد داشت. این اختلال گاهی با مورمور شدن و سوزش پا همراه خواهد شد. سندرم پای بی قرار اگر چه در هر ساعتی از شبانه روز ممکن است خود را نشان دهد اما در شب بیشتر اتفاق می افتد.
اختلال خواب در کودکان اوتیسم
در کودکان اوتیسم متاسفانه اختلالات خواب و بی خوابی شایع تر است. به طور معمول افراد مبتلا به اوتیسم نسبت به افراد عادی 11 دقیقه دیرتر به خواب می روند و همچنین مدام در طول شب از خواب بیدار می شوند. گاهی در کودکان اوتیسمی مشکل آینه خواب دیده می شود و این موضوع باعث شده در طول شب چندین بار تنفس آن ها توقف شود.
علاوه بر آن در کودکانی که اوتیسم داشته خواب، باعث جمع شدن انرژی کمتری می شود. در این کودکان 15 درصد از خواب صرف مرحله حرکت صحیح چشم شده که این مرحله در یادگیری و حفظ خاطرات بسیار حائز اهمیت است. لازم به ذکر است که این میزان در کودکان عادی 23 درصد از کل خواب می باشد. برای همین بسیار مهم است که کودکان اوتیسم یک خواب باکیفیت داشته باشند. لذا در صورت مواجهه با هر یک از اختلالات خواب در کودکان اوتیسم نیاز است که متخصص خواب کودکان مراجعه نمود.
علائم اختلال خواب در کودکان نوپا
گاهی در کودکان نوپا نیز اختلالات خواب باعث شده کیفیت خواب آن ها تحت تاثیر قرار گیرد. در چنین شرایطی باید با اقدام به درمان سریع کودک دلبند خود، شرایط را برای رشد و استراحت ایده آل او فراهم نمود. در صورت مواجهه با علائم و موارد زیر نیاز است که به یک متخصص خواب کودک مراجعه شود:
1. خروپف کردن کودک نوپا
2. تنفس پرسروصدای کودک
3. نفس کشیدن از راه دهان در زمان خواب
4. درگیر احساس خفگی یا سرفه در تمام طول شب
5. عرق کردن زیاد کودک در زمان خواب
6. حالت گیجی بعد از بیدار شدن از خواب
7. تاب دادن بدن یا کوبیدن سر خود بعد از بیداری
8. حالت وحشت زدگی در طی شب و در زمان بیداری های شبانه
9. بی قراری و ثابت نبودن در شب
10. لگد انداختن ریتمیک کودک (جهاندن پای و خارج شدن از رختخواب در زمان خواب)
علت اختلال خواب در کودکان
عوامل مختلفی می تواند سبب اختلال خواب در کودکان شود. به طور معمول اختلال خواب کودکان گاهی ناشی از سیستم عصبی نابالغ بوده و گاهی مواردی چون اضطراب و افسردگی در کودکان این اختلال را باعث می شوند. بخشی از مغز کودک تحت عنوان سیستم لیمبیک نقشی مهم در اضطراب و نیز مرحله رویای خواب او دارد.
لازم به ذکر است که در اکثر مواقع با کاهش اضطراب در کودکان می توان به بالا رفتن کیفیت خواب او نیز کمک نمود. لذا در بسیاری از مواقع می توان با درمان اضطراب خواب کودک به درمان اختلال خواب در کودکان نیز کمک شایانی نمود.
گاهی اختلال خواب در کودکان نیز می تواند نشانه ای از بروز افسردگی شدید در سنین بزرگسالی باشد. برای همین درمان اختلالات خواب نیز می تواند از بروز بسیاری از مشکلات در بزرگسالی جلوگیری کند.
نوار مغزی روشی موثر برای تشخیص اختلال خواب در کودکان
برای اطمینان از این که یک کودک دچار اختلال خواب شده یا این که همه چیز در او طبیعی است در وهله اول نیاز است که به یک مرکز درمان اختلال خواب کودکان مراجعه شود. بعد از مراجعه و توضیح شرایط کودک، دکتر متخصص خواب کودکان از روشی مناسب برای تشخیص و درمان اختلال خواب در کودک بهره می گیرد.
امروزه یکی از روش های کارآمد برای تشخیص اختلال خواب در کودکان، نوار مغزی است. به کمک روش تشخیصی نوار مغزی می توان به خوبی با بررسی فعالیت مغز، به مشکلاتی چون اختلال خواب پی برد.
همه ما می دانیم که خواب از مهم ترین نیازهای هر کودک است و هر کودک باید زمان مشخصی از روز را در خواب باشد. به نوعی خواب از فرآیندهای پیچیده و پویاست که باعث درگیری چندین ساختار درون مغز از جمله ساقه مغز، تالاموس، پیش مغز قاعده ای، غده صنوبری و هیپوتالاموس با یکدیگر می شود.
خواب REM و خواب NREM که دارای سه مرحله مختلفی داشته از مهم ترین انواع خواب هستند که با امواج مغزی خاص و فعالیت عصبی ارتباط دارند. مرحله خواب عاملی مهم در تعیین نوع سیگنال مغز است. نیم کره مغز با نوع خواب ناخالص و نیز مراحل یک تا چهار NREM دچار تغییراتی در هم بستگی خواهد شد.
از این رو بسته به ارتباطی که مراحل مختلف خواب با امواج مغزی داشته می توان اختلالات آن را با نوار مغز تشخیص داده و سپس اقدام به درمان نمود.
نوار مغز برای تشخیص اختلال خواب در کودکان چیست؟
نوار مغزی روشی تشخیصی جهت اندازه گیری فعالیت الکتریکی مغز به شمار می رود. در این روش از دیسک هایی فلزی و کوچک به نام الکترود برای ثبت الگوهای امواج مغزی استفاده می شود. این الکترودها طبق الگویی یکنواخت بر روی پوست سر قرار داده می شوند. با برقراری ارتباط میان سلول های مغز با تکانه های الکتریکی می توان فعالیت الکتریکی مغز را حتی در زمان خواب به ثبت رساند.
از این رو هر نوع اختلال خواب در کوکان به واسطه این روش قابل تشخیص می باشد.
بررسی ایمنی تست نوار مغز برای ت
شخیص اختلال خواب در کودکان
خیلی از افراد مدام نگران این هستند که این روش تشخیصی، برای کودک دلبند آن ها خطرآفرین باشد. اما خوشبختانه نوار مغز یکی از روش هایی است که هیچ خطری برای کودک به همراه نخواهد داشت. تاکنون به جز تحریک احتمالی پوست به واسطه اتصال الکترودها به پوست، خطری برای این روش شناخته نشده است.
در این روش به هیچ عنوان الکترودها سبب انتقال بارهای الکتریکی نشده و صرفاً این الکترودها برای دریافت فعالیت الکتریکی از خود مغز هستند. در این بین گاهی چسب به کار برده شده باعث واکنش آلرژیکی خفیف خواهد شد که البته کاملاً جزئی است و زود از بین خواهد رفت.
آمادگی برای آزمایش نوار مغز جهت تشخیص اختلال خواب در کودکان
برای آن که کودک شما برای تست نوار مغز تشخیص اختلال خواب آماده شود نیاز است که به موارد زیر توجه داشته باشید:
1. سعی کنید قبل از تست کودک را خسته نگه داشته تا زمان تست به خواب رفته و بتوان تست باکیفیت تری از او گرفت؛
2. گاهی برای کودکانی که امکان کنترل حرکت دست و پا و دیگر اعضای بدن خود را ندارند از سوی پزشک داروی خواب آور تجویز خواهد شد؛
3. اگر کودک شما از داروهای ضدتشنج استفاده می کند نباید قبل از تست، به صورت خودسرانه مصرف آن ها را قطع کنید؛
4. در زمان انجام تست باید محیط کاملاً آرام نگه داشته شود و حتماً صدای موبایل خود را از قبل قطع نمایید؛
5. لباس راحتی را در این روز به تن کودک خود کنید تا شرایط برای او آرام تر و راحت تر باشد.
بهترین کلینیک نوار مغز برای درمان اختلال خواب در کودکان
اگر کودک شما هر یک از اختلالات خواب را داشته قطعاً این موضوع ذهن شما را خیلی مشغول خواهد نمود. این که کودک شما خواب باکیفیتی نداشته و در خواب نیز آرامش را تجربه نکند می تواند هم برای کودک بسیار سخت باشد و هم این که خواب شما به واسطه تنش های ایجاد شده برهم بخورد. برای همین در چنین شرایطی مراجعه به بهترین کلینیک نوار مغز می تواند بهترین گزینه باشد.
شما با مراجعه به یک کلینیک اختلال خواب می توانید از بهترین متخصص اختلال خواب کودک، برای درمان کودک دلبند خود کمک بگیرید. یک متخصص بسته به شرایط کودک شما از روش هایی چون تست نوار مغزی این اختلال را در کودک شما تایید یا رد خواهد نمود.
کلینیک تخصصی مغز و اعصاب و روان رها
یکی از بهترین کلینیک هایی که می توانید برای درمان اختلال خواب در کودکان به آن مراجعه کنید، کلینیک تخصصی رها است. این کلینیک یکی از مجهزترین و پیشرفته ترین مراکز تست نوار عصب و نیز تشخیص اختلالات خواب محسوب می شود. از ویژگی های این مرکز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
1. برخورداری از بهترین متخصصین
در این مرکز از بهترین متخصصین مغز و اعصاب و روان دعوت به عمل آورده شده است. از این رو شما می توانید تشخیص مشکل کودک خود را به بهترین متخصصین بسپارید و از این موضوع آسوده خاطر باشید.
2. دارای محیطی کاملاً تجهیز و پیشرفته
در کلینیک رها از بهترین و پیشرفته ترین تجهیزات و امکانات موردنیاز برای تشخیص و درمان اختلالات خواب در کودکان بهره گرفته شده است. لذا پروسه تشخیص و درمان مشکل کودک شما با بهترین امکانات انجام می شود.
3. طرف قرارداد با اکثر بیمه های کشور
در این مرکز به واسطه امکان استفاده از انواع بیمه های مختلف کشور، هزینه درمان بسیار مناسب تر خواهد بود. شما می توانید با هر نوع بیمه ای که داشته در این مرکز صرفاً به درمان فرزند خود فکر کنید و از مناسب بودن هزینه ها آسوده خاطر باشید.
4. امکان ثبت نوبت اینترنتی
در این مرکز برای راحتی حال بیماران و مراجعه کنندگان امکان ثبت نوبت از طریق سایت فراهم شده است. از این رو شما بدون معطلی می توانید از خدمات این مرکز بهره ببرید.
5. بهترین مرکز برای درمان اختلالات خواب کودکان
در این مرکز بهترین شرایط برای درمان کودکان فراهم شده است. اخلاق حرفه ای پرسنل این مرکز باعث شده کودکان به راحتی با پروسه درمان کنار آماده و همکاری لازم را انجام دهند.
9 توصیه برای بهبود خواب کودک
1. زمان مشخصی را برای خواب کودک خود تعیین کنید و سعی کرده به آن پایبند بمانید. حتی در روزهای آخر هفته و تعطیلات نیز باید این زمان خواب را رعایت کرده و نهایت یک تا یک و نیم ساعت متفاوت از روزهای عادی باشد.
2. یک حمام آب گرم یا خواندن یک داستان زیبا می تواند شرایط را برای خواب راحت کودک فراهم کند.
3. از دادن غذاها و نوشیدنی های کافئین دار از 6 ساعت قبل از خواب کودک خودداری کنید.
4. از دمای خواب اتاق کودک مطمئن شوید و اتاق را تاریک نگه دارید.
5. فضای خوابی آرام برای کودک خود فراهم کنید.
6. به هیچ عنوان نزدیک به زمان خواب کودک، به او وعده غذایی بزرگ و سنگین ندهید.
7. بازی بعد از شام کودک را به زمانی پر از آرامش تبدیل کنید چرا که در این زمان فعالیت بیش از حد ممکن است روند خواب او را دچار مختل کند.
8. زمانی که کودک در حال خوابیدن است نباید تلویزیون، موبایل و رادیو روشن بوده یا این که موسیقی پخش شود. همچنین تلویزیون و بازی های ویدئویی را دست کم یک ساعت پیش از خواب جمع کنید.
9. وقتی که کودک خسته است اما برای بیدار ماندن پافشاری می کند او را به تخت ببرید و سعی کنید از خوابیدن کودک بر روی مبل یا وسط وسایل بازی خودداری کنید.
6 دیدگاه
اشتراک ها: درمان بی خوابی و پرخوابی - کلینیک تخصصی مغز و اعصاب و روان
اشتراک ها: درمان بی خوابی و کم خوابی در کلینیک تخصصی رها - کلینیک تخصصی مغز و اعصاب و روان
دلارام
7 بهمن, 1402 در 03:41
سلام من به کمک شما نیاز دارم. دخترم دو سال و نیم داره و از اول تولد این مسئله اختلال خواب رو داشته ولی الان یه مدتی هست که تقریبا ۲ یا ۳ نصف شب به خواب میره و از اون طرف ظهر تقریبا ۱۲ یا ۱ از خواب بیدار میشه. در طول روز هم سعی میکنم نخوابه تا شب رو راحت بخوابه،ولی مثلا اگه ساعت ۱۰ شب بخوابه ساعت ۱۲ بیدار میشه و این روند ادامه داره.. ممنون میشم راهنماییم کنید
ادمین ادمین
27 شهریور, 1403 در 11:12
سلام و درود خدمت شما
نگران نباشید.
در این سن اختلال خواب تشخیص دادن نیاز به بررسی دقیق دارد.
با یک فوق تخصص روانپزشک کودک و نوجوان یا فلوشیپ خواب مشورت کتید.
علیرضا
31 شهریور, 1403 در 01:16
سلام. پسرم ۱۲ سالشه. از یکسال پیش زمانی که تب میکنه، تقریبا یکی دو ساعت بعد از خواب شبانه از خواب بیدار میشه و یکسری چیزهای تخیلی وحشتناک میبینه و کلی اینطرف اونطرف میدوه. بعد از نیم ساعت آروم میشه و میخوابه.
یا اینکه بعضی وقتها بیدار میشه و توی بدنش به شدت احساس ناآرامی میکنه.
نکته اینه که وقتایی که تب میکنه این حالتهارو داره.
نوار مغر همگرفته سالم بوده.
دلیلش چیه؟
ادمین ادمین
19 مهر, 1403 در 17:47
سلام و درود خدمت شما.
باید توسط روانپزشک اطفال ویزیت و معاینه شوند.