کاربرد نوار عصب و عضله

25 خرداد, 780 0
نوار-عصب-عضله-برای-بیماری-های-عصب.jpg
یادت نره امتیاز بدی!

کاربرد نوار عصب
انتقال پیام بین مغز و سایر اندام های بدن توسط اعصاب بدن انجام می شوند. این انتقال به گونه ای است که سیستم عصبی امواج الکتریسته تولید کرده و تبادل پیام بین مغز و سایر اندام ها شکل می گیرد. به عبارت دیگر زمانی که شما احساس سرما، گرما، درد، سوزش و … می کنید، به وسیله اعصاب بدن این حس به شما منتقل می شود. پس بسیار مهم است تا این عصب ها به خوبی کار کرده و بتوانند به درستی پیام های بین مغز و اندام بدن را جابجا کنند. متاسفانه برخی اوقات به دلایل مختلفی این عصب ها به مشکل می خورند و دچار اختلال می شود. برای تشخیص این اختلالات و به طور کلی سنجش اعصاب بدن، از نوار عصب استفاده می شود. امروز در این مطلب از سری مقالات مجموعه کلینیک مغز و اعصاب رها قصد داریم در رابطه با نوار عصب، کاربرد نوار عصب و عضله، عوارض نوار عصب و عضله، درد نوار عصب و عضله و دیگر موارد مرتبط با شما صحبت کنیم، پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

نوار عصب عضله چگونه کار میکند

تست نوار عصب عضله چیست؟

در پاسخ به این سوال که تست نوار عصب عضله چیست، باید بگوییم که تست نوار عصب و عضله، در واقع تست و آزمایشی برای ارزیابی سیستم های عصبی بدن است و اگر مشکل و اختلالی در سلول های عصبی بدن وجود داشته باشد، با تست نوار عصب مشخص خواهد شد. این تست در اکثر مراکز درمانی به دو صورت تست نوار عصب یا Nerve conduction studies (NCS) و یا تست نوار عضله یا Electromyography (EMG) انجام می شود.
سلول های عصبی بدن که نورون های حرکتی نیز نامیده می شوند، سیگنال های الکترونیکی که باعث شل شدگی و انقباض عضلات می شود را به مغز مخابره می کنند. زمانی که از شما تست نوار عصب و عضله گرفته می شود، این سیگنال ها به صورت اعداد و نمودار روی کاغذ در می آیند و پزشک به وسیله آن می تواند تشخیص دهد که آیا سیستم عصبی شما به خوبی کار می کند یا نه!
البته این موضوع را بدانید که پزشکان به صورت روتین و منظم همچنین تستی از شما نمی گیرند و تنها زمانی که علائم اختلال عضلانی یا عصبی از شما بروز دهد دستور به انجام تست عصب از شما می کنند. جالب است بدانید که برخی اوقات برای سنجش سلامت اعصاب کودکان نیز از آنها تست نوار عصب و عضله کودکان گرفته می شود.

کاربرد نوار عصب و عضله چیست؟

همانطور که بالاتر اشاره کردیم، نوار عصب و عضله کاربردهای بسیار زیادی دارد و برای تشخیص بسیاری از بیماری ها از جمله موارد زیر استفاده می شود:
• اختلالات عضلانی
• گرفتگی و یا دردهای عضلانی
• خارش، ضعف یا بی حسی عضلانی
• فلج
• فشار دیسک کمر و گردن
• تیک های عصبی که در واقع انقباض غیرعادی عضله ها هستند
• علت خواب رفتگی ناگهانی دست و پا
• رادیکولوپاتی
• گیرافتادگی عصب در نقاط مختلف بدن
• صدمات ریشه عصب یا ریسمان نخاعی مانند سیاتیک و دیسک فتق
• صدمات وارد شده بر روی اعصاب به دلیل بیماری دیابت (نوروپاتی دیابت)
• اختلالات مربوط به سیستم عصبی بدن مانند بیماری ASL
• اختلالات مرتبط به اعصاب محیطی مانند سندروم تونل کارپال (Carpal tunnel syndrome)
• بیماری های عضلانی التهابی که باعث تحلیل رفتن قدرت عضلات می شود مانند پلی میوزیت
• ناتوانی نورون های عصبی و اختلال در ارسال سیگنال الکتریکی به اندام مد نظر

موار فوق مهم ترین کاربرد نوار عصب و عضله است که پس از انجام آن و مراجعه به یک متخصص مغز و اعصاب می توان بیماری را تشخیص داده و برای درمان آن اقدام نمود. مراکز مختلفی برای گرفتن تست نوار عصب وجود دارد که یکی از بهترین این مراکز مجموعه کلینیک مغز و اعصاب رها است.

نوار عصب و عضله شامل چه قسمت هایی است؟

همانطور که از نامش پیداست، نوار عصب و عضله شامل دو قسمت یعنی نوار عصب و نوار عضله است. در ادامه قصد داریم تفاوت نوار عصب و عضله را با هم بررسی نماییم.

۱) نوار عصب

در تست نوار عصب که به Nerve conduction studies یا به اختصار NCS شهرت دارد، عصب های حرکتی و حسی هر کدام به صورت مجزا و جداگانه بررسی می شوند. برای بررسی عصب حرکتی، تنه عصب با تحریکات الکتریکی نسبتا ضعیفی، تحریک شده و پاسخ آن برداشت شده و با استانداردها و داده های نرمال مورد سنجش قرار می گیرد. برای بررسی عصب حسی نیز درست مانند عصب حرکتی، تنه عصب را با تحریکات الکتریکی تحریک کرده و پاسخ آن به وسیله الکترود برداشت کننده از سطح پوست، برداشت می شود. در پایان نیز نتایج را با داده ها و استانداردهای موجود از افراد سالم و نرمال مقایسه می کنند.

تشخیص درد عصب با نوار عصب عضله

۲) نوار عضله

در تست نوار عضله که به الکترومیوگرافی یا EMG نیز شهرت دارد، با به کارگیری یک الکترود سوزن کوچک، فعالیت الکتریکی ماهیچه در حالت های مختلف بدن مثل حالت استراحت و حالت فعالیت مقایسه شده و نتایج آن مورد بررسی قرار می گیرند. البته لازم به ذکر است که تست نوار عضله همکاری کامل بیمار را می طلبد؛ هر چه بیشتر بیمار برای منقبض یا شل کردن عضله همکاری نماید، تست نوار عضله زودتر به پایان رسیده و ناراحتی و دردهای ناشی از این تست کمتر می شود.

انواع نوار عصب و عضله برای نقاط مختلف بدن!

تقریبا می توان گفت تمام نقاط بدن از نوک انگشتان پا گرفته تا سر، دارای اعصاب هستند و به همین دلیل برای سنجش عملکرد 

۱) نوار عصب پا

برای کسانی که در قسمت پا دارای مشکلاتی همچون بی حسی، درد، سوزن سوزن شدن، ضعف، داغ یا سرد بودن مداوم کف پا و … هستند، تست نوار عصب پا پیشنهاد می شود. حتی دردهایی همچون زانو درد می تواند به دلایل مختلفی مثل تحت فشار بودن عصب های مربوط به ستون فقرات باشد. شما با انجام تست نوار عصب پا، می توانید دلیل این مشکلات را شناسایی کرده و برای حل آن اقدام نمایید.

تست نوار عصب عضله دست

۲) نوار عصب گردن

بیماران که دچار آرتروز و یا دیسک گردن هستند، با انجام تست نوار عصب گردن می توانند علت این موضوع را ریشه یابی کرده و اگر مشکل از عصب های بدن‌شان باشد، برای حل این موضوع به سراغ یک متخصص ماهر بروند.

۳) نوار عصب کمر

اگر درگیر آرتروز یا آسیب دیدگی در ناحیه کمر و لگن هستید و به طور مثال احتمال می دهید که دیسک کمر به عصب شما فشار آورده است، می توانید به وسیله تست نوار عصب کمر، سلامتی اعصاب نواحی کمر را بسنجید. خیلی اوقات گزگز کردن و بی حسی پای شما به دلیل مشکلات عصب در نواحی گردن است که به وسیله این تست قابل تشخیص است.

۴) نوار عصب دست

خیلی از بیماران پس از مراجعه به پزشک از گزگز شدن دست، مور مور شدن و یا خواب رفتگی های مداوم دست، شکایت می کنند. برای پی بردن به علت این موضوع و درمان آن می توان از تست نوار عصب دست استفاده نمود. با انجام این تست محل فشار روی اعصاب، ضعیف شدن عضلات و یا گیر افتادن عصب مشخص می شود. برای مثال بیماری سندروم تونل کارپال (Carpal tunnel syndrome) از شایع ترین مشکلاتی است که با انجام تست نوار عصب دست قابل تشخیص است. در این بیماری، کف دست فرد دچار تورم و درد می شود و یا احساس خواب رفتگی در انگشت کناری خود دارد که دلیل آن تحت فشار بودن عصب در ناحیه مچ دست است.

آیا تست نوار عصب و عضله در تشخیص بیماری ام اس (MS) کاربرد دارد؟

یکی از تصورات اشتباهی که بسیاری از بیماران و بعضا برخی از پزشکان بی تجربه دارند،‌این است که تصور می کنند با استفاده از تست نوار عصب و عضله می توانند بیماری ام اس (MS) را تشخیص دهند! این تست صرفا برای تشخیص مشکلات ایجاد شده در اثر بیماری ام اس استفاده می شود و برای تشخیص خود بیماری کاربردی ندارد.
به همین دلیل است که توصیه می شود حتما به یک مجموعه درمانی معتبر و پزشکان کاربلد و ماهر مراجعه فرمایید. مجموعه مغز و اعصاب رها یکی از مجموعه های مشهور در تهران است که هر روزه مراجعان زیادی دارد و تیم پزشکی این مجموعه بسیار حاذق و باتجربه هستند.

آشنایی با نحوه انجام تست عصب و عضله!

در ابتدا شما توسط پزشک مغز و اعصاب معاینه می شود و اگر لازم باشد برای شما آزمایش عصب و عضله را انجام می دهد. در این تست ابتدا با استفاده از تحرکات الکتریکی، اعصاب شما تحریک شده و به اصطلاح هدایت عصبی انجام می شود. سپس نتایج به دست آمده را با آمار و استانداردهای عضو سالم مقایسه می کنند.
در تست نوار عضله خبری از الکتریسیته نیست و تحرکات لازم با استفاده از سوزن های ریزی که به نیدل شهرت دارند انجام می شود. این سوزن های ریز به عضلاتی که قصد تست کردن عصب آن ها وجود دارد، زده می شوند و مشاهدات موجود با آمار و نتایجی که عضو سالم باید داشته باشد، مورد مقایسه قرار می گیرد تا در نهایت میزان صدمه و مشکلات موجود شناسایی شود.

نوار عصب دست

درد نوار عصب و عضله چقدر است؟

زمانی که صحبت از استفاده الکتریسیته و سوزن می شود، خیلی از افراد ترسیده و تصور می کنند که درد نوار عصب و عضله بسیار زیاد است و از انجام آن منصرف می شود! در اینجا باید به شما خاطر نشان کنیم که درد نوار عصب و عضله بسیار کم است و برای افراد مختلف متفاوت است. در رابطه با جریان الکتریکی که استفاده می شود، باید گفت که این جریان بسیار ضعیف و با ولتاژ پایین است و فقط سبب ایجاد تحرک در قسمت مورد نظر بدن می شود و اصلا دردناک نیست.
در رابطه با استفاده از نیدل و یا همان سوزن های نازک اگر بخواهیم صادقانه صحبت کنیم باید بگوییم که با توجه به محل استفاده ممکن است کمی دردناک باشد. البته این موضوع به آناتومی بدن افراد نیز مرتبط است و ممکن است این درد برای فردی بیشتر و برای فردی کمتر باشد. طبق تجربه این درد به سرعت از بین می رود و اصلا لازم نیست نگران آن باشید و برای تسکین آن پس از انجام تست می توانید از کمپرس یخ در محل مورد نظر استفاده نمایید.

عوارض نوار عصب و عضله چیست؟

همانند اکثر اقدامات پزشکی که می توانند دارای عوارض باشند، تست نوار عسب و عضله هم ممکن است برای شما عوارضی را به وجود آورند. البته عوارض نوار عصب و عضله بسیار نادر است و اگر به یک پزشک و مرکز درمانی معتبر مراجعه نمایید، امکان پیش آمدن عوارض تست نوار عصب و عضله تقریبا به صفر خواهد رسید.
شایع ترین عوارضی که بعد از انجام تست نوار عصب و عضله پیش می آید، درد، سوزش، خارش و کبودی در محل ورود سوزن است که همانطور که بالاتر به آن اشاره شد، با استفاده از کمپرس یخ به سرعت برطرف می شود. همچنین می توانید با استفاده از مسکن هایی مثل استامینوفن برای تسکین درد خود استفاده نمایید.

انجام کلیه خدمات تست نوار عصب و عضله در مجموعه کلینیک مغز و اعصاب رها!

مجموعه کلینیک مغز و اعصاب رها، یکی از بهترین و معتبرترین مراکز مغز و اعصاب در تهران است. این مجموعه تحت نظر وزارت بهداشت و درمان است و هر روزه بیماران زیادی از بزرگسالان گرفته تا نوجوانان و کودکان به این مجموعه مراجعه می کنند.
تمامی خدمات ذکر شده در طول مقاله از جمله تست نوار عصب و عضله، نوار مغزی و سایر خدمات مرتبط با مغز و اعصاب در کلینیک مغز و اعصاب رها قابل انجام است. این مجموعه واقع شده در خیابان ولیعصر، نرسیده به میدان ونک، روبروی خیابان ۱۲ گاندی است و شما می توانید از شنبه تا پنجشنبه از ساعت ۱۳ تا ۲۰ به مجموعه مغز و اعصاب رها مراجعه نمایید.
همچنین مجموعه کلینیک مغز و اعصاب رها طرف قرارداد با اکثر بیمه های بانکی و همچنین بیمه های تکمیلی است و شما بدون نگرانی از هزینه های درمانی می توانید به این مجموعه مراجعه نمایید.

سخن پایانی

امیدواریم این مقاله در ارتباط با کاربرد نوار عصب و عضله مورد توجه شما قرار گرفته باشد و اطلاعات مفیدی به دست آورده باشید. در صورت وجود هر گونه سوال و ابهام می توانید در بخش نظرات با ما در ارتباط باشید و یا با شماره تلفن مجموعه کلینیک مغز و اعصاب رها تماس حاصل فرمایید. (021-88787951)


پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری نشانه گذاری شده اند *

-- بارگیری کد امنیتی --


logo-11

درمانگاه فوق تخصصی مغز و اعصاب و روان رها با مجوزهای قانونی و تحت نظر وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی می باشد که این درمانگاه بصورت چند تخصصی و خصوصی می باشد و حجم اصلی بیماران مراجعه کننده به این درمانگاه را بزرگسالان ، کودکان و نوجوانان مبتلا به بیماری های مغز و اعصاب و روانپزشکی، تشکیل می دهند.

تماس با ما
آدرس : تهران، خیابان ولیعصر، نرسیده به میدان ونک، روبروی خیابان 12 گاندی، پلاک 2534، طبقه 2، درمانگاه تخصصی مغز و اعصاب و روان رها
تلفن : 88787951 021 ( 4 خط )

طراحی سایت و پشتیبانی توسط تیم پیام بازرگانی

تماس با ما