آیا شما نیز می خواهید بدانید بیماری پارکینسون چیست ؟ بیماری پارکینسون که با نام اختصاری (PD) نیز شناخته می شود، یک اختلال عصبی است که با مرور زمان اختلال هایی را در سیستم عصبی مرکزی و فعالیت های حرکتی بدن به وجود می آورد. این اختلال و بیماری که امروزه در بین افراد بسیار شایع است گاهی می تواند تا اندازه ای پیش برود که حتی زندگی افراد را به خطر بیندازد.
عده ای از پزشکان از پارکینسون به عنوان بیماری خاموش یاد می کنند. چرا که تشخیص اولیه این اختلال چندان راحت نیست و اطلاعات مشخصی درباره اینکه پارکینسون چه نوع بیماریی است، به دست نیامده است.
اما ما در این مقاله به صورت خلاصه به علائم پارکینسون، نحوه درمان اختلال پارکینسون و تمامی اطلاعاتی که به آن نیاز دارید اشاره خواهیم کرد. برای آشنایی بیشتر با این بیماری ما را در ادامه همراهی کنید.
اختلال پارکینسون چیست ؟
اختلال پارکینسون یک اختلال عصبی حرکتی است که مجموعه ای از عوامل در بدن موجب به وجود آمدن آن می شود. اختلال پارکینسون معمولا با نشانه های بسیار خفیف در بدن ظاهر می شود. به همین دلیل است که گاهی افراد در ابتدای ابتلا به این بیماری چندان توجهی به آن نمی کنند.
به طوری که همین موضوع در مرور زمان باعث بدتر شدن حال آن ها و افزایش نشانه های حرکتی و جسمانی در افراد می شود. این بیماری در افراد مختلف به شیوه های متفاوتی خود را نشان می دهد. به این صورت که تعدادی از افراد ممکن است نشانه های پارکینسون را تنها در یک سمت بدن و تعدادی دیگر علائم را در هر دو سمت بدن و به صورت موضعی تجربه کنند.
علائم و نشانه های اختلال پارکینسون
آیا می دانید علائم و نشانه های پارکینسون چیست ؟ نشانه های پارکینسون دارای دسته بندی و طیف بسیار متنوعی است اما موارد زیر از جمله مهم ترین و بارز ترین نشانه هایی هستند که در افراد هنگام مبتلا به این بیماری می توانید مشاهده کنید:
افزایش لرزش در بدن
داشتن لرزش یا رعشه در بدن که معمولا از یک انگشت یا یک دست شروع می شود. لازم به ذکر است که شدت لرزش دست در بیماری پارکینسون بیشتر از لرزش دست در حالت طبیعی استو به همین دلیل نباید این دو حالت با یکدیگر یکسان در نظر گرفته شوند.
به علت افزایش لرزش دست حتی نحوه نوشتن و دست خط افراد نیز دچار تغییر می شود. به این حالت که افراد به صورت ناخودآگاه دارای دست خطی کوچک تر از قبل خود می شوند و کلمات را با اندازه بسیار کوچک بر روی کاغذ می نویسند.
آهسته شدن حرکات بدن
از این حالت با نام برادی کینزی نیز یاد می شود. زمانی که این نشانه در افراد بالا می رود معمولا مبتلایان به اختلال پارکینسون کارها و فعالیت های روزانه خود را با سرعتی بسیار کمتر از قبل انجام می دهند.
علاوه بر این ها اگر می خواهید بدانید آهسته شدن حرکات بدن در پارکینسون چیست ، باید گفته شود که در این حالت سرعت راه رفتن فرد بسیار پایین می آید و قدم ها کوتاه تر می شوند.
میزان شدت این حالت گاهی می تواند تا اندازه ای افزایش یابد که حتی بلند شدن از صندلی نیز تبدیل به فعالیتی وقت گیر و سخت برای افراد شود. استفاده از نوار عصب و عضله به خوبی می تواند وجود چنین حالت هایی را در اختلال پارکینسون نشان دهد.
تنود عضلانی
تنود یا سخت شدن عضلات در نتیجه منقبض شدن بیش از حد ماهیچه ها و عضلات بدن رخ می دهد که می تواند در مواردی بسیار دردناک و آزاردهنده هم باشد. سفتی بیش از اندازه عضلات علاوه بر اینکه فشار زیادی را به عصب ها وارد می کند ؛ دامنه حرکتی را نیز بسیار کاهش می دهد.
اختلال در وضعیت تعادلی بدن
در این حالت بدن با شیب بسیار ملایمی به سمت جلو خم می شود که به دلیل همین رخداد حفظ تعادل در بدن بسیار مشکل خواهد شد. همین اختلال در وضعیت تعادلی بدن یکی از دلایلی است که حرکت کردن را برای افراد سخت تر خواهد کرد و دامنه حرکتی آن ها را کاهش می دهد.
تغییر در صحبت کردن
آیا می دانید منظور از تغییر در صحبت کردن در بیماری پارکینسون چیست ؟ لحن صحبت کردن از حالت عادی خود خارج می شود. به این صورت که فرد پیش از صحبت کردن معمولا مکث هایی طولانی می کند که این مکث کردن احساسی از تردید و دودلی را در شنونده به وجود می آورد.
بیمارانی که به بیماری پارکینسون مبتلا می شوند معمولا در لحن صحبت خود توانایی نشان دادن هیچ گونه احساسی را ندارند. از جمله سایر علائم مشاهده شده در افراد دارای اختلال پارکینسون می توان به اختلال در خواب، افزایش خطر سرطان پوست، افسردگی، اضطراب، توهم و روان پریشی، مشکلات نقص توجه و حافظه، مشکل در روابط بصری – تجسمی وغیره اشاره کرد.
علت ایجاد بیماری پارکینسون
با توجه به تحقیقات و نتایج مشاهده شده از نوار مغز بیمارانی که دارای اختلال پارکینسون بوده اند چنین به دست آمده است که علت ایجاد بیماری پارکینسون در بدن کاهش قابل ملاحظه انتقال دهنده عصبی دوپامین است.
دوپامین یک انتقال دهنده عصبی است که نقش بسیار مهمی در تنظیم حرکت بدن دارد. این انتقال دهنده عصبی در منطقه ای خاص در مغز با نام ماده سیاه اثر می گذارد که برای حرکات بدن نقش مهم و اساسی را ایفا می کند.
یکی از دلایلی که موجب می شود بیماری پارکینسون تبدیل به یک بیماری خطر آفرین شود این است که معمولا علائم واضح این اختلال تا زمانی که هشتاد درصد از سلول های منطقه ماده سیاه از بین نروند، خود را نشان نمی دهند.
اگر می خواهید بدانید علت از بین رفتن سلول ها در پارکینسون چیست ، متاسفانه هنوز مشخص نیست. زیرا بعد از انجام تحقیقات بسیار زیاد هنوز به صورت دقیق مشخص نشده است که چه عامل یا عواملی موجب از بین رفتن سلول های تولید کننده انتقال دهنده عصبی دوپامین می شوند.
به همین دلیل محققان مجموعه ای از عوامل را ذکر کرده اند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:
ژنتیک
عامل ژنتیک شاید دلیل اصلی ایجاد بیماری پارکینسون نباشد اما یکی از دلایلی است که می تواند احتمال بالا رفتن ابتلا به این بیماری را در افراد به وجود آورد. طبق نشانه های مورد بررسی قرار گرفته شده اگر چه این اتفاق بسیار نادر است. اما مواردی مشاهده شده است که ژن ابتلا به پارکینسون توسط پدر و مادر به فرزندان منتقل می شود.
یکی دیگر از دلایلی که باعث توجه دانشمندان به عامل ژنتیک شده این است که بعضی از انسان ها به صورت ذاتی نسبت به بیماری پارکینسون حساس تر هستند و در نتیجه احتمال ابتلا به بیماری در آن ها بیشتر است.
عوامل محیطی
در پاسخ به این سوال که عوامل ایجاد پارکینسون چیست ، باید بدانید عوامل محیطی نیز بر بروز این مشکل تاثیر دارند. برخی از محققان و دانشمندان معتقد هستند که بعضی از عوامل محیطی مثل سموم مربوط به دفع آفات و علف کش ها که در کشاورزی استفاده می شوند، آلودگی های صنعتی و آلاینده های موجود در هوا احتمال ابتلا به بیماری پارکینسون را در فرد افزایش می دهد. هرچند که شواهد نشان دهنده تاثیر این عوامل را بر بیماری به طور کامل نشان نداده اند.
کهولت سن
از این بیماری به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های مشکلات دستگاه عصبی در افراد مسن یاد می شود. معمولا افراد بعد از گذر از سن پنجاه سالگی در معرض خطر بسیار بیشتری قرار دارند.
جنسیت
علائم پارکینسون در زنان بسیار کمتر از مردان است. به عبارتی دیگر مرد بودن یکی از عوامل تاثیر گذار در ابتلا به بیماری پارکینسون به شمار می رود.
مراحل مختلف بیماری پارکینسون
اگر می خواهید بدانید که پارکینسون چه مراحلی دارد، باید بدانید بیماری پارکینسون یک اختلال پیشرونده است به این معنی که با گذر زمان شدت آن نیز رفته رفته افزایش پیدا خواهد کرد.
به همین علت است که معمولا پزشکان برای درجه بندی این اختلال از مقیاس هان و یار استفاده می کنند. در این مقیاس علائم بیماری پارکینسون به پنج دسته تقسیم می شوند و پزشکان با راحتی بیشتری به این موضوع پی می برند که پارکینسون چیست و در افراد مختلف در چه مرحله ای قرار گرفته است.
مراحل این بیماری به شکل زیر دسته بندی می شوند:
مرحله اول
مرحله اول پارکینسون خفیف ترین شکل آن است. در این مرحله شما ممکن است که هیچ علامت خاص و واضحی را مشاهده نکنید به همین دلیل تشخیص دادن در این مرحله امری دشوار به شمار می آید. معمولا در این مرحله علائم تنها در یک قسمت از بدن خود را نشان می دهند و به همین دلیل است که گاهی هیچ مشکل و تغییری در زندگی عادی افراد رخ نمی دهد.
مرحله دوم
تجربه هر فرد برای گذر از مرحله یک به مرحله دو بسیار متفاوت است و گاهی می تواند حتی ماه ها یا سال ها نیز طول بکشد. در این مرحله معمولا علائمی مانند سفتی عضلات، رعشه، تغییرات در حالت های چهره، لرزیدن وغیره را نشان می دهند.
سفتی عضلات می توانند کارهای روزانه را پیچیده کنند و مدت زمان انجام آن ها را طولانی تر کند. با این حال بعید است که در این مرحله مشکلاتی چون اختلال در حالت تعادلی بدن را تجربه کنید. امکان دارد علائم در دو سمت بدن نمایان و ظاهر شوند.
مرحله سوم
اگر می خواهید بدانید مرحله سوم بیماری پارکینسون چیست ، در این مرحله نشانه ها حالت عطفی برای خود پیدا می کنند. به این صورت که بعید است شما علائم جدیدی را تجربه کنید اما شدت علائم پارکینسون بسیار افزایش پیدا خواهد کرد. شدت بیماری در این مرحله ممکن است به حدی برسد که زندگی عادی و روزانه افراد را دچار مشکل کند.
حرکات به طوری کندتر هستند که توجه را جلب می کنند و بر عملکرد کند در انجام فعالیت ها نیز تاثیر دارند. مسائل مربوط به تعادل نیز مهمتر میشوند. بنابراین زمین خوردن شایعتر است. اما افراد مبتلا به بیماری پارکینسون در مرحله 3 معمولا توانایی حفظ استقلال خود را دارند و بدون نیاز به کمک دیگران فعالیت ها و کارهای خود را انجام می دهند.
مرحله چهارم
در این مرحله در ایستادن بدون واکر یا وسیله کمکی مشکل زیادی برای مبتلایان به وجود خواهد آمد. همچنین حرکات ماهیچه ای و واکنش ها بسیار کند خواهند شد.
بهتر است افرادی که در این مرحله از بیماری قرار دارند، به صورت تنها زندگی نکنند و افرادی را برای شرایط لازم و ضروری در کنار خود داشته باشند.
مرحله پنجم
در پیشرفته ترین مرحله، علائم شدید کمک شبانه روزی را ضروری می کند. همچنین، در این مرحله، افراد مبتلا به پارکینسون ممکن است دچار سردرگمی، هذیان و توهم شوند.
درمان بیماری پارکینسون
پس از اینکه متوجه شدید پارکینسون چیست ، شاید بخواهید بدانید بیماری پارکینسون چگونه درمان می شود. در این رابطه باید بدانید همانطور که بیماری پارکینسون دارای ابعاد بسیار مختلف و متفاوتی است و روش های درمانی مختلفی دارد.
ترکیب این درمان ها شاید نتوانند این بیماری را به طور کامل ریشه کن کند اما تا حد بسیار زیادی علائم و نشانه های آن را کنترل خواهد کرد. در ادامه به معرفی مهم ترین روش های درمانی پارکینسون می پردازیم:
دارو درمانی
برای درمان بیماری پارکینسون می توانید از داروهای گوناگونی متناسب با تشخیص پزشک استفاده کنید. این داروها شامل لوودوپا، آنتاگونیست های دوپامین، آنتی کولینرژیک ها، آمانتادین، مهارکننده های COMT، مهار کننده های MAO-B وغیره می شوند.
عمل جراحی
در پاسخ به این سوال که روش درمان اختلال پارکینسون چیست ، باید بدانید یکی از راه ها عمل جراحی است. داروها برای حفظ کیفیت زندگی برخی بیماران موثر هستند اما بعضی از بیماران به روش های دیگری نیاز دارند. با پیشرفت این اختلال برخی از بیماران در پاسخ خود به درمان دچار تغییر و تحول می شوند که معروف به “نوسانات حرکتی” است.در این شرایط جراحان مغز و اعصاب با کار بر روی ساختارهای عمیق مغز که در کنترل حرکت-تالاموس، گلوبوس پالیدوس و هسته زیر تالاموس-حرکات غیرارادی شرایط مانند پارکینسون را تسکین می دهند.
تغییر سبک زندگی
برخی تغییرات در سبک زندگی ممکن است به مقابله با بیماری پارکینسون کمک کند که عبارت هستند از:
• کاهش مصرف دخانیات و مصرف غذا های سالم
• استفاده از متخصص در گفتاردرمانی برای کاهش خطاهای تکلمی
• داشتن فعالیت بدنی و انجام ورزش های مناسب به صورت مداوم
• صحبت با یک فرد متخصص مانند روانشناس یا مشاور.
تشخیص سریع پارکینسون و درمان آن
تا به اینجا به خوبی با این اختلال آشنا شدید. حال باید بدانید اصلی ترین نکته در رابطه با آن تشخیص پارکینسون در اولین فرصت است. در این رابطه باید بدانید کلینیک مغز و اعصاب رها یکی از مراکز معتبر در این زمینه است با کمک پزشکان متخصصان به راحتی می تواند اختلال پارکینسون را در مرحله های ابتدایی خود تشخیص دهد.
در این مجموعه معمولا افراد متخصص با استفاده از به روزترین روش ها در تشخیص و کنترل علائم بیماری پارکینسون به افراد کمک می کنند.
کلام پایانی
در این مقاله دانستید که بیماری پارکینسون یکی از شایع ترین اختلال های عصبی و حرکتی است که اگر به موقع و در زمان مناسب به آن توجه نشود می تواند نتایج زیان بار بسیاری را به وجود آورد. این اختلال در افراد زیر پنجاه سال و کودکان کمتر دیده می شود با این حال رخ دادن این بیماری در این دسته از افراد چندان هم دور از ذهن نیست.
در این محتوا به توضیح پارکینسون چیست ، علائم بیماری و نحوه درمان، عوامل تاثیر گذار بر روی افزایش شدت بیماری و غیره پرداخته ایم که آگاهی از آن می تواند منجر به افزایش طول عمر افراد پارکینسون شود. در نهایت نیز متوجه شدید با کمک کلینیک مغز و اعصاب رها می توانید در اولین فرصت نسبت به تشخیص و درمان این بیماری با کمک پزشکان متخصص اقدام کنید.