دیدن اولین تشنج در کودکان برای والدین آن ها بسیار ناراحت کننده و سخت گیرانه می باشد. تشنج فرایندی است که به دلیل فعالیت بیش از حد سلول های مغزی رخ می دهد. در این فرایند هدایت سیگنال های عادی مغز به صورت موقت با مشکل و اختلال رو به رو می شود. این اتفاق یکی از شایع ترین عارضه ها میان نوزادان و خردسالان می باشد. شاید بعضی از اوقات اتفاقاتی مانند سکته را نیز با تشنج اشتباه بگیریم. در این مطلب درباره علت تشنج در کودکان نیز برای شما صحبت خواهیم کرد.
ممکن است تصور بسیاری از افراد درباره تشنج آن لرزیدن های بسیار و تکان خوردن های بدن کودک باشد. گاه افراد فکر می کنند بیهوشی موقت هم علامت الزامی تشنج می باشد. اما شاید در بسیاری از موارد اصلا تشنج علامت خاصی نداشته باشد. شاید بتوان تشنج هایی که در آن بدن دچار لرزش و سفت شدن می شود را تشخیص داد. اما گونه ای از انواع تشنج وجود دارند که اصلا نمی توان آن ها را از بیرون دید. تشنج در کودک گاه دیده می شود اما پیشرفت های پزشکی سبب شده است تا بتوان تقریبا تمام انواع تشنج در کودکان را درمان کرد.
علت تشنج در کودکان
در این بخش می خواهیم بررسی کنیم که تaشنج در کودکان دارای چه علت هایی می تواند باشد؟ این را بدانید که انواع تشنج به این بستگی دارد که کدام قسمت مغز درگیر شده است. به بیان بهتر در تشنج باید دید که کدام قسمت مغز دارای فعالیت غیرعادی می باشد. مهم ترین علت های تشنج را می توان موارد زیر دانست:
• ورود صدمه به سر
• ورود صدمه به کودک حین تولد
• مشکلاتی که به صورت مادرزادی کودک را آزار می دهند.
• انواع مسمومیت با مواد مختلف
• بروز تب با دمای بالا و یا عفونت های مختلف
• وجود تومور های مغزی
• تحمل بیماری های مختلف از سوی مادر در دوران بارداری
• عوامل ژنتیکی نیز در بروز مشکل تشنج دارای نقش هستند.
• سکته مغزی را نیز باید این عوامل افزود.
• مصرف دارو و یا مواد مخدر نیز ارتباط مستقیم با تشنج دارد.
• یکی دیگر از انواع علت تشنج در کودکان به مشکلات متابولیکی ربط دارد.
انواع تشنج
انواع تشنج در کودکان سوالی است که بسیاری از افراد درباره آن سوال دارند. در ادامه به مهم ترین انواع تشنج اشاره خواهیم کرد.
تشنج کانونی
همانطور که از نام این بیماری برداشت می شود در این بیماری شاهد این هستیم که نقطه به نام کانون تشنج فعالیت الکتریکی غیرعادی را در مغز دارا می باشد. هریک از لوب های مغزی ممکن است استعداد تبدیل شدن به کانون تشنج را دارا باشند. در برخی از کودکان شاهد این هستیم که پیش از تشنج دوره ای به نام اورا را تجربه می کنند. در این دوره شاهد بروز تغییرات در حواس شنوایی بینایی یا بویایی هستیم.
مدت زمان تشنج کانونی گاهی کمتر از یک دقیقه می باشد. اینکه این تشنج دارای چه علائمی است به محل وقوع آن بستگی دارد. اثر اصلی تشنج بر عضلات بوده و حرکات غیرعادی عضلات را باعث می شود. شاید به ی تعداد از انگشتان شما و یا در ابعاد بزرگتر مثل ماهیچه بازو ممکن است محدود شود. اگر مشکلات مربوط به تشنج در لوب پس سری رخ دهد فرد با مشکلات بینایی رو به رو خواهد شد.
به علاوه اینکه در تشنج کانونی ممکن است شاهد این باشیم که هوشیاری فرد هم تغییر کرده است. رفتار های مختلفی هم در این اتفاق ممکن است از سوی کودک سر بزنند. برای نمونه می توان به مکیدن لب و یا جیغ زدن و گریه و یا حتی خندیدن اشاره کرد. پس از دوره تشنجی معمولا شاهد نوعی خستگی نیز در این کودکان هستیم.
تشنج عمومی
تشنج عمومی خود دارای انواع مختلفی می باشد. در این تشنج هردو نیمکره مغز کودک درگیر می شود. مهم ترین انواع این تشنج به شرح زیر می باشند:
تشنج غائب یا کوچک :
در این تشنج شاهد دوره هایی مربوط به خیره شدن و نیز تعدیل هوشیاری هستیم. این تشنج از نظر مدت زمان بیشتر از سی ثانیه به طول نمی انجامد. ولی ممکن است شاهد تکرار این تشنج چندین بار در روز باشیم. ممکن است در برخی از کودکان شاهد حرکت صورت و یا دهان کودکان باشید. ممکن است اصلا دوه تشنج را کودک نتواند به خاطر بیاورد. به همین دلیل به گونه ای رفتار می کند که گویی اصلا اتفاقی نیفتاده است.
تشنج اتونیک :
این تشنج خود را با ضعف ناگهانی عضله و نیز گاهی هم سقوط و افتادن نشان می دهد. کودک ممکن است سقوط کند یا سرش به پایین خم شود. این تشنج سبب ایجاد حالتی شل در کودک می شود.
تشنج تونیک :
در این نوع تشنج شاهد سفت شدن بخش هایی از بدن و یا حتی کل بدن هستیم. در این تشنج ها ممکن است فرد بیفتد و سقوط کند.
تشنج کلونیک عمومی :
این مورد تشنجی است که خود دارای پنج مرحله می باشد. مراحلی شامل منقبض شدن بدن و نیز صاف شدن بدن و تحمیل رعشه به بدن و منقبض و شل شدن بدن و درنهایت دوره پس از تشنج مراحلی هستند که در غالب این تشنج خود را نشان می دهد.
بهترین متخصص مغز و اعصاب را از کلینیک مغز و اعصاب رها بخواهید!
تشنج میوکلونیک
این نوع تشنج به این صورت است که منقبض و نیز سفت شدن ناگهانی عضلات در آن دیده می شود. این تشنج معمولا شکلی گروهی داشته و بیمار معمولا در طول روز چند باری آن را متحمل می شود.
اسپاسم شیرخوارگی
یکی از نادرترین انواع اختلال که در بستر صرع رخ می دهد این بیماری می باشد. به طوری که کودک در اولین سال از زندگی خود چنین مشکلی را متحمل می شود. در این نوع اسپاسم شاهد حرکت های کوتاه گردن و بالاتنه و یا پاها هستیم. این نوع اتفاق معمولا هنگاهی رخ می دهد که کودک بیدار است. ولی نکته ناراحت کننده تر اینجاست که کودک ممکن است اسپاسم هایی نزدیک به صد بار را در طول روز تجربه کند. عوارض این اسپاسم جدی است و ممکن است تا اخر عمر خود را نشان دهند.
برای مراقبت های بعد از تشنج کودکان نیاز به راهنمایی دارید؟ به کلینیک مغز و اعصاب رها سری بزنید.
علائم تشنج در کودکان
در تشنج کودکان شاهد طیف وسیعی از علائم هستیم. اینکه که کدام علائم را محتمل تر است که ببینیم به نوع تشنج بستگی دارد. شاید بتوان به آسانی تشنج هایی را که به دنبال خود بیهوشی و نیز لرز به همراه دارند را تشخیص داد. اما سایر تشنج ها از نظر شدت آنقدری شدید نیستند که حتی اطرافیان کودک هم بتوانند به آن پی ببرند. شاید بسیاری از اوقات درباره تشنج کودکان نتوان هیچ گونه علامت بیرونی دید. مهم ترین علائمی که درباره تشنج می توانیم برشماریم به شرح زیر می باشند:
• خیره شدن کودک
• هرگونه علامی مانند رعشه یا لرزش و یا پرش عضلات در بخش های مختلف از جمله دست و پای کودک
• سفت شدن بدن کودک
• هرگونه اختلال و مشکل در تنفس کودک
• عدم کنترل کودک برروی دفع ادرار و مدفوع
• سقوط کودک به یکباره و به صورت کاملا ناگهانی
• بی تفاوتی و عدم نشان دادن واکنش از سوی کودک به صدا ها و نیز کلماتی که می شنود.
• وجود علائمی مانند گیج بودن و یا منگ بودن
• هنگامی که کودک از خواب برمیخیزد دارای علائم خواب آلودگی می باشد.
• چشمک های تند تند و خیره شدن شدید کودک به نقطه ای خاص
• علائمی مانند استفراغ
شاید بسیاری از علائم بتوانند شروع تشنج دیگری را رقم بزنند. برای اینکه تایید بشود که علام مربوط به تشنج بوده اند یا مربوط به عارضه دیگری بوده اند باید به سراغ آزمایش های مربوطه رفت. نمی توان ادعا کرد که تمامی انواع تشنج ها دارای قابلیت آسیب زدن به مغز هستند. اما برخی از تشنج ها اینگونه بوده و سبب آسیب به مغز می شوند. متاسفانه دیده می شود برخی از کودکان که متجمل تشنج می شوند با عارضه های عصبی و نیز مشکلات یادگیری رو به رو می شوند.
این احتمال نیز وجود دارد که کودک هنگام راه رفتن دچار تشنج شود و سقوط کند و زمین بخورد. برای همین هنگام تشنج کودک تلاش کنید که کنارش باشید. اگر کودک در حال استفراغ می باشد او را به پهلو نیز اگر نشسته یا ایستاده می باشد لاش کنید به آرامی او را روی زمین بخوابانید. ایرادی که درباره تشنج می توانیم ذکر کنیم این است که سبب خستگی بدون و نیز دوری فرد از اجتماع می شود.
راه های تشخیص تشنج
اگر شاهد این هستید که کودک شما با تشنج دست و پنجه نرم می کند می توانید با مشاعده علائم اقدام به تشخیص صحیح کنید. کاری که پزشکان در این باره می کنند این است که بررسی می کنند که آیا علائم مربوط به تشنج می شوند یا به علائمی مانند سکته یا غش کردن و … مربوط می شوند. اگر پزشکان اطمینان حاصل کنند که این علائم مربوط به تشنج می باشند در مرحله بعدی به سراغ این موضوع می روند که اختلالی که تشنج را در پی دارد به کدام لوب مغز ارتباط دارد. مهم ترین روش های تشخیص تشنج شامل موارد زیر می باشند:
• آزمایش خون :
در این آزمایش مواردی مانند میزان قند خون و نیز الکترولیت ها و البته عملکرد کبد و کلیه و همچنین الکترولیت ها مورد بررسی قرار می گیرند.
• نوار مغزی :
با استفاده از سیم های ظریفی می توان فعالیت التریکی مغز را بررسی کرد. این سیم های ظریف به سر کودک متصل می شوند. این نوار به شدت حساس بوده و می توان امیدوار بود که کوچک ترین تشنج ها را هم ثبت کند.
• عکس برداری از مغز :
روش های مختلفی مانند اسکن توموگرافی و نیز ام آر آی به گونه ای می باشند که می توانند در تشخیص ناهنجاری های مغزی مانند تشنج پزشک را یاری کنند.
شاید امکان انجام دادن بسیاری از آزمایش های فوق به صورت سرپایی وجود داشته باشد. به علاوه اینکه آزمایش های دیگری نیز ممکن است انجام شود که عوارض بعد از تشنج مانند افسردگی و مشکلات یادگیری مورد بررسی قرار گیرند.
برای انجام آزمایش نوار عصب و عضله کودکان می توانید سری به کلینیک مغز و اعصاب رها بزنید.
راه های درمانی تشنج
اقدامات درمانی درباره تشنج شامل هرگونه کاری می شود که سبب متوقف کردن و یا کاهش دفعاتی است که فرد تشنج را متحمل می شود. طبق آمار های منتشر شده نسبت افرادی که به تشنج مبتلا می شوند یک به ده می باشد. شاید این اتفاق نگران کننده که به فعالیت های شدید مغز ربط دارد تکان های شدید کودک و نیز لرزش و البته زمین خوردن او را به همراه داشته باشد. لازم است موارد زیر را هنگام دیدن کودک در حال تشنج درنظر داشته باشید:
• با حفظ آرامش خود تلاش کنید با رعایت اصول کمک های اولیه مانع از زمین خوردن کودک شوید.
• خودتان بدانید که چه زمانی لازم است با اورژانس تماس بگیرید.
• تماس با پزشک را پس از پایان تشنج کودک فراموش نکنید.
• درصورتی که به تشنج بودن علائم شک دارید اسم او را بلند صدا کنید و او را لمس کنید تا توجهش به شما جلب شود.
• تلاش نکنید در دهان کودک شی خاصی قرار دهید. چرا که ممکن است به او آسیب بزنید یا اینکه در این مسیر دست شما را گاز بگیرید.
• تایم را درنظر داشته باشید و مدت زمان تشنج کودک را به خاطر بسپارید.
کلینیک مغز و اعصاب رها بهترین گزینه برای درمان کودکان تشنجی
اگر به دنبال هرگونه خدمات مرتبط با حوزه مغز و اعصاب چه کودکان و چه بزرگسالان به خصوص نوار مغز کودکان هستید همین الان بهترین گزینه پیش روی شماست. شما عزیزان می توانید به منظور دریافت بهترین خدمات درمانی در حوزه مغز و اعصاب سری به کلینیک مغز و اعصاب رها بزنید. ما با بهره گیری از بهترین متخصصان مغز و اعصاب بهترین خدمات درمانی را به شما عزیزان ارائه خواهیم کرد. اگر هم نیاز به این دارید که نوبت خود را به صورت آنلاین رزرو کنید این کار برای شما امکان پذیر است. از طریق سایت نوبت خود را رزرو کنید تا نیاز نباشد با وجود بعد مسافت بارها و بارها به کلینیک سری بزنید.
1 دیدگاه
اشتراک ها: تشنج چیست؟ +【انواع، علائم، تشخیص و درمان آن 】- کلینیک تخصصی مغز و اعصاب و روان