میگرن چیست؟ آشنایی با علائم و نشانه های سردرد میگرنی

1 آذر, 1403 1
سردرد-میگرنی.jpg
یادت نره امتیاز بدی!

اگر چه برای خیلی از افراد سردرد میگرنی یک بیماری بسیار ناراحت کننده و بسیار شدیدتر از سردردهای معمولی است و به گونه ای است که زندگی فرد را مختل نموده و امکان رسیدگی به امور روزانه را از او می گیرد. اما علائم میگرن همیشه سردرد شدید نیست و خیلی از علائم و نشانه های دیگر نیز خبر از این بیماری می دهند و شاید خیلی از افراد با وجود برخورداری از این بیماری، به دلیل عدم شناخت علائم میگرن، از ابتلا به آن بی خبر باشند. در این مطلب از مجله تخصصی کلینیک رها به طور کامل به این موضوع خواهیم پرداخت که میگرن چیست؟ و همچنین با علائم و نشانه های سردرد میگرنی و نیز بهترین راه برای تشخیص و درمان این بیماری آشنا خواهیم شد:

شماره تماس مستقیم جهت مشاوره با کلینیک نوار مغز: 02188787951

منظور از میگرن چیست؟

میگرن یکی از بیماری های نورولوژیکی است که می تواند سبب بروز چندین علامت و نشانه شود که یکی از رایج ترین آن ها سردردهای بسیار شدید و نفس گیر است. اگر چه سردرد عارضه ای است که بسیاری از مردم ممکن است آن را تجربه کنند اما سردردهای میگرنی کاملاً متفاوت از یک سردرد عادی است. حتی گاهی هر سردرد شدیدی نیز به منزله میگرن نیست و میگرن (Migraine) در واقع سردرد متفاوتی است که معمولاً یک طرف سر را درگیر خواهد نمود. این سردرد نبض دار گاهی با تهوع، بی اشتهایی یا استفراع همراه است. این نوع سردرد در هر فرد از نظر شدت و تعداد حملات متفاوت است و به نوعی دارای انواع مختلفی است. میگرن در واقع بیماری است که می تواند حتی در کودکی آغاز شده یا تا اوایل بزرگسالی بروز پیدا نکند. به طور معمول زنان بیشتر نسبت به مردان درگیر این بیماری می شوند و یکی از مهم ترین ریسک فاکتورهای ابتلا به میگرن سابقه خانوادگی است.

انواع میگرن

میگرن دارای انواع مختلفی است که هر کدام دارای ویژگی ها و علائم خاص خود هستند و این موضوع باعث شده تشخیص میگرن کمی دشوار باشد. در ادامه با رایج ترین انواع میگرن آشنا خواهیم شد:

میگرن چیست

  • میگرن متداول یا بدون اورا: این نوع میگرن از سایر میگرن ها شایع تر است و به طور معمول بدون مقدمه بروز پیدا می کند.
  • میگرن کلاسیک یا با اورا: این نوع از میگرن در واقع پیش از شروع با نشانه هایی همراه است که به آن ها اورا گفته می شود. این نشانه ها شامل مواردی چون هاله های نورانی و کشیدن خمیازه های مکرر هستند.
  • میگرن پیچیده: این میگرن به دلیل همراه شدن با نوع دیگری از سردرد به عنوان میگرن پیچیده شناخته می شود.
  • میگرن چشمی: این میگرن همراه با اختلال بینایی بروز پیدا نموده و گاهی حتی سبب نابینایی لحظه ای چشم ها شده و از علائم آن می توان به تاری دید، از دست دادن بخشی از میدان دید و نیز مشاهده نور سفید اشاره نمود.
  • میگرن مزمن: این نوع از میگرن به طور معمول بیشتر از 3 ماه فرد را درگیر نموده و فرد در صورت ابتلا به آن بیشتر از 15 روز در ماه درگیر سردرد با فرکانس های مختلف می شود.
  • میگرن شکمی: این نوع میگرن در کودکان شایع تر است و در کنار سردرد با مشکلات گوارشی نیز همراه است.
  • میگرن قاعدگی: این بیماری در دوران پریود یا پیش از آن و همچنین در دوران تخمک گذاری بروز پیدا می کند.
  • میگرن حاد: به طور معمول تا دو هفته باعث سردرد شده و به نسبت میگرن مزمن درد کمتری دارد.

میگرن بازیلر، میگرن عصبی و میگرن وستیبولار از دیگر انواع میگرن به شمار می آیند.

میگرن یا Migraine به سردرد ضربان دار خیلی شدید که عموما  یک طرف سر را درگیر میکند، گفته می شود درواقع یه نوع بیماری عصبی می باشد بنابراین برای درمان بهتر است با متخصص مغز و اعصاب مشورت کنید.

علائم سردرد میگرنی چیست؟

بسته به نوع میگرن علائم و نشانه های آن نیز متفاوت خواهد بود اما به طور معمول درد در سر یکی از علائم بسیار شایع در این بیماری است که در خیلی از افراد باعث مختل شدن زندگی روزانه و عادی فرد می شود. این سردرد به طور معمول به صورت یک احساس ضربان شدید در سر بروز پیدا نموده و اگر چه اغلب در یک طرف سر احساس می شود اما گاهی در دو طرف سر نیز بروز پیدا می کند. سایر علائم و نشانه های سردرد میگرنی عبارتند از:

علاپم سردرد میگرنی

  • حساسیت به نور
  • حساسیت به صدا
  • حساسیت لمسی یا درد ناشین از لمس های ملایم
  • خستگی
  • مشکل در تمرکز
  • سرگیجه
  • تهوع و استفراغ
  • گردن درد
  • افسردگی یا اضطراب
  • اسهال
  • درد سینوس
  • صدای زنگ زدن در گوش
  • سردرد میگرنی

سایر علائم میگرنی

این بیماری همچنین گاهی نشانه های دیگری نیز دارد که به نسبت بقیه کمتر بروز پیدا می کنند. از بین این علائم می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • یبوست
  • سرد شدن دست یا پا
  • تورم صورت
  • تکرر ادرار
  • گوش درد
  • مشکل در صحبت واضح
  • مشکل در درک اطلاعات کتبی یا گفتاری
  • درد فک
  • احساس تشنگی بیشتر
  • تعریق شبانه
  • کابوس
  • ضعف جسمانی
  • بی حسی یا سوزن شدن در دست ها، پاها یا صورت

عوامل بروز میگرن

اگر چه هنوز به درستی مشخص نشده که علت بروز میگرن چیست اما میگرن را می توان یک مشکل عصبی دانست که عوامل زیر می توانند باعث بروز آن شوند:

چشمک زدن چراغ

بازتاب نور روی برف و باران، چراغ های پر نور چشمک زن و نور تلویزیون یا نور سینما می تواند باعث میگرن شود. به منظور پیشگری از بروز میگرن به دلیل این مورد می توان برای بیرون از خانه از عینک آفتابی پلاریزه استفاده نموده و در خانه از لامپ های فلورسنت با طیف نور روز بهره گرفت.

استرس و اضطراب

یکی از عوامل شایع شروع میگرن استرس و اضطراب است که با انجام ورزش های آرامش بخش و کنترل استرس می توان به خوبی آن را کنترل نمود.

 کمبود خواب یا خوراک

افراد مبتلا به میگرن باید حتماً خواب کافی و برنامه غذایی مناسبی داشته باشند. این افراد باید حتماً در طی روز به اندازه کافی آب بنوشند و مصرف حداقل 6 تا 8 لیوان آب را در طی روز رعایت کنند. همچنین خوردن منظم وعده های غذایی با جلوگیری از افت قند خون مانع از تحریک میگرن می شود.

مصرف غذاهای حساسیت زا

برخی از غذاهای خاص و حساسیت زا از عوامل تحریک میگرن هستند و افرادی که درگیر این بیماری هستند باید با دقت بیشتری وعده های غذایی خود را انتخاب کنند و در صورتی که بعد از مصرف غذای خاصی سردرد شدیدی را احساس کردند باید آن را یادداشت نموده و در اولین فرصت آن را با پزشک در میان بگذارند.

برنامه غذایی نامناسب

به طور معمول غذاهای تخمیر شده و ذخیره شده دارای سطح زیادی از تیرامین هستند که این ماده باعث تنگ و گشاد شدن رگ های خونی شده و منجر به تحریک سردردهای میگرنی می شود. به همین دلیل توصیه می شود افراد دارای میگرن از مصرف غذاهایی چون پنیر، سویا، پپرونی و… که دارای مقدار زیادی ترامین هستند تا جای ممکن صرف نظر کنند.

افزایش وزن

طبق تحقیقات صورت گرفته اضافه وزن و چاقی می تواند تا 81 درصد خطر ابتلا به میگرن را بالا ببرد و این موضوع به طور معمول به دلیل آزاد شدن ذرات التهابی به درون جریان خون توسط سلول های چربی است.

میگرن در کودکان

به طور تقریبی از 5 درصد از کودکانی که درگیر سردرد هستند  از میگرن رنج می برند و این بیماری اگر چه در هر دو جنسیت دیده می شود اما به طور معمول بعد از بلوغ در بین دختران بیشتر دیده می شود. میگرن در کودکان می تواند با نشانه هایی غیر از سردرد از قبیل درد معده، استفراغ شدید و مکرر همراه باشد. همچنین گاهی وجود علائمی مانند گام های بسیار لرزان، رنگ پریده، حالات عصبی، حرکات غیرارادی چشم و استفراغ می تواند نشان دهنده نوعی میگرن به نام سرگیجه خوش خیم در کودکان باشد.

راه های تشخیص میگرن

به طور معمول به منظور تشخیص میگرن روش های مختلفی وجود داشته که در ادامه به توضیح در مورد هر یک خواهیم پرداخت:

دکتر میگرن و سردرد

تشخیص میگرن با معاینه بالینی

یکی از روش های رایج برای تشخیص این بیماری بررسی سوابق پزشکی و خانوادگی فرد است و پزشک تلاش می کند تا با اطلاع از مواردی چون جراحت قبلی یا ضربه به سر و نیز بررسی علائم حیاتی از جمله فشار خون، ضربان قلب و نیز میزان حساسیت به نور با یک چراغ قوه در نهایت علائم این بیماری را در فرد تشخیص دهد. در این بررسی همچنین گاهی نیاز به انجام آزمایش خون به منظور تشخیص بیماری هایی چون تیروئید، التهاب در بدن و عفونت ها خواهد بود که با رد آن ها تشخیص میگرن راحت تر است.

تشخیص میگرن با MRI

ام آر آی یکی از روش هایی است که به کمک آن می توان میگرن را در یک فرد تشخیص داد. در این آزمایش به کمک یک آهنربای بزرگ و امواج رادیویی و به وسیله یک کامپیوتر تصاویری از بافت های مختلف مغز با کیفیت و وضوحی بالا ارائه شده که می توان از آن ها برای تشخیص و بررسی بیماری های مختلفی در فرد استفاده نمود. تصاویر و اطلاعات دقیقی که این تست از مغز ارائه می دهد باعث شده تا هر نوع اختلال را در نواحی مختلف مغز تشخیص داد و امکان تشخیص میگرن نیز به راحتی از این طریق وجود خواهد داشت.

تشخیص میگرن با نوار مغز

اگر چه به کمک نوار مغز نمی توان به صورت دقیق بروز میگرن را تشخیص داد اما یکی از روش هایی است که می تواند برخی مواقع به تشخیص هر چه بهتر این مشکل کمک می کند. نوار مغز از طریق ثبت الکتروانسفالوگرام فعالیت الکتریکی مغز را ثبت می کند و غیرطبیعی بودن نتیجه این تست می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که میگرن یکی از آن ها باشد.

تشخیص میگرن با سی تی اسکن

سی تی اسکن نیز یکی از آزمایش های تصویربرداری برای تشخیص بیماری ها و آسیب هاست که البته به نسبت ام آر آی دارای وضوح کمتری است. در این روش از پرتو اشعه ایکس و کامپیوتر برای ایجاد تصاویر دقیق استخوان ها و بافت های نرم استفاده شده که بدون بیهوشی قابل انجام است و می توان آن را روشی غیرتهاجمی دانست.

تشخیص میگرن با اشعه ایکس

از پرتوهای الکترومغناطیسی نیز می توان برای ثبت تصاویر جمجمه بهره گرفت که البته در موارد خیلی کمی از این روش استفاده می شود و بسته به صلاحدید پزشک خواهد داشت.

بهترین راه برای درمان سرد میگرنی

اگر چه به طور کلی درمانی قطعی برای میگرن وجود ندارد اما یک پزشک مغز و اعصاب می تواند در مدیریت و کنترل آن به شما کمک نموده تا کمتر درگیر آن شده یا در زمان بروز، با علائم کمتری همراه باشد. همچنین یک پزشک متخصص در زمینه مغز و اعصاب به کاهش شدت میگرن کمک خواهد نمود. پزشک براساس عوامل زیر بهترین برنامه درمانی را برای شما در نظر خواهد گرفت:

سردرد میگرنی

  • سن
  • نوع میگرن
  • تعداد دفعات بروز میگرن
  • شدت میگرن
  • علائم همراه با میگرن
  • دیگر بیماری های شما و نیز داروهای مصرفی

براساس این موارد پزشک در نهایت بهترین روش را برای کنترل میگرن در افراد انتخاب خواهد نمود. تجویز برخی از داروها مانند تسکین دهنده، تریپتان ها و… از روش های رایج برای بهبود و درمان نسبی میگرن به شمار می آید. همچنین پزشک درمان های پیشگیرانه ای را برای بهبود وضعیت فرد در نظر خواهد گرفت. در کلینیک تخصصی مغز و اعصاب و روان رها پزشک بعد از تشخیص دقیق سردرد میگرنی و با توجه به شرایط بیمار، بهترین روش را برای بهبود وضعیت میگرن فرد در نظر خواهد گرفت و شما می توانید به کمک متخصصین باتجربه این مرکز از شر سردردها و علائم آزاردهنده میگرن راحت شوید و از بروز اختلال در زندگی روزمره خود به دلیل بروز این بیماری جلوگیری کنید.

حرف آخر

اگر شما هم از سردرد میگرنی رنج می برید یا برخی از علائم میگرن را داشته و نمی دانید که به طور دقیق نشانه های میگرن چیست و آیا علائم شما ناشی از میگرن است یا خیر، کافی است به کلینیک تخصصی مغز و اعصاب و روان رها مراجعه نمایید تا پزشکان متخصص این مرکز بعد از علائم سردرد میگرنی در شما بهترین روش را برای تشخیص و نیز کنترل این بیماری برای شما عزیزان در نظر بگیرند. شما عزیزان می توانید همین حالا نوبت خود را در این مرکز به صورت اینترنتی ثبت نموده و در اسرع وقت زیر نظر بهترین متخصصین پروسه تشخیص و درمان میگرن را آغاز کنید.


1 دیدگاه

پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری نشانه گذاری شده اند *

-- بارگیری کد امنیتی --


logo-11

درمانگاه فوق تخصصی مغز و اعصاب و روان رها با مجوزهای قانونی و تحت نظر وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی می باشد که این درمانگاه بصورت چند تخصصی و خصوصی می باشد و حجم اصلی بیماران مراجعه کننده به این درمانگاه را بزرگسالان ، کودکان و نوجوانان مبتلا به بیماری های مغز و اعصاب و روانپزشکی، تشکیل می دهند.

تماس با ما
آدرس : تهران، خیابان ولیعصر، نرسیده به میدان ونک، روبروی خیابان 12 گاندی، پلاک 2534، طبقه 2، درمانگاه تخصصی مغز و اعصاب و روان رها
تلفن : 88787951 021 ( 4 خط )

طراحی سایت و پشتیبانی توسط تیم پیام بازرگانی

تماس با ما