درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی

3 آذر, 1403 4
فیزیوتراپی-سکته-مغزی.jpg
4/5 - (1 امتیاز)

درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی

یکی از آسیب های شایع مغزی، سکته مغزی است. این اختلال بر اثر عدم خون رسانی مناسب به بخشی از مغز صورت می گیرد. در واقع با بروز اختلال در خونرسانی، اکسیژن به سلول های مغزی نرسیده و موجب مرگ این سلول ها خواهد شد. با از بین رفتن سلول های مغزی، فعالیت مغزی به مشکل می خورد و گاهی حتی باعث می شود که فرد به کام مرگ کشیده شود.

سکته مغزی را می توان یک فوریت اورژانسی دانست که برای جلوگیری از بروز عوارض جدی که بر اثر مرگ سلول های مغزی خود را نشان خواهند داد نیاز است به صورت فوری و اورژانسی اقدامات درمانی موردنیاز را به کار گرفت. عدم اقدام به موقع در زمینه درمان سکته مغزی می تواند سلول های مغزی بیشتری را از بین ببرد و فرد دچار آسیب های جدی تری شود. یکی از راه های موثر برای درمان این اختلال، درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی است.

در واقع می توان گفته بعد از سکته مغزی بسیار نیاز است که بعد از درمان های اولیه و کنترل علائم، فرد از طریق فیزیوتراپی، تحت توانبخشی قرار گیرد. به کمک فیزیوتراپی می­ توان کمک کرد تا بیمار، شرایط جسمی بهتری پیدا کرده و بهتر بتواند کارهای شخصی خود را انجام دهد. در این مطلب بیشتر در رابطه با فیزیوتراپی برای درمان سکته مغزی صحبت خواهیم نمود. با ما همراه باشید:

درمان سکتهع مغزی با فیزیوتراپی

سکته مغزی چیست؟

زمانی که جریان خون بخشی از مغز کاهش پیدا نموده یا قطع شود سکته مغزی رخ خواهد داد. چرا که این کاهش جریان خون باعث شده که مغز اکسیژن و مواد غذایی موردنیاز خود را دریافت نکند. در چنین حالتی تنها در عرض چند دقیقه سلول های مغزی از بین خواهند رفت.

خوشبختانه تعداد مرگ و میر ناشی از سکته مغزی پایین است و بعد از سکته مغزی این امکان برای افراد وجود خواهد داشت که با در پیش گرفتن یک روش درمانی مناسب، اثرات سکته مغزی را کاهش دهند.  

انواع سکته مغزی

به طور کلی می­ توان سکته مغزی را به دو دسته زیر تقسیم کرد:

1. سکته مغزی ایسکمی

این نوع سکته بر اثر بسته شدن عروق خونرسانی به مغز و وجود لخته خون به وجود می آید.

2. سکته مغزی خونریزی دهنده

در این نوع سکته عروق مغزی دچار پارگی شده و بخشی از بافت مغز دچار خونریزی می شود.

7 مورد از علائم سکته مغزی

به طور کلی موارد زیر را می توان از علائم سکته مغزی دانست:

  1. احساس ضعف یا بی حسی در یک طرف بدن
  2. بروز اختلال در راه رفتن و یا عدم تعادل
  3. سردردها و سرگیجه های ناگهانی
  4. مشکلاتی نظیر دوبینی و تاری دید
  5. اختلال در حرف زدن
  6. کاهش میزان سطح هوشیاری
  7. بروز اختلال در هماهنگی اندام های بدن

دلایل بروز سکته مغزی

  1. بالا رفتن سن
  2. بالا رفتن وزن و چاقی
  3. نداشتن تحرک کافی و فعالیت بدنی مناسب
  4. داشتن بیماری قلبی و عروقی کنترل نشده
  5. بالا بودن میزان کلسترول خون
  6. اعتیاد به الکل و سیگار
  7. فشار خون نامناسب
  8. بیماری های زمینه ای چون دیابت

عوارض سکته مغزی

بعد از سکته مغزی معمولاً افراد با برخی از مشکلات زیر رو به رو خواهند بود:

  1. بدن به طور موقت یا همیشگی فلج می شود؛
  2. عضلات دچار آتروفی می شوند؛
  3. مغز دچار تورم می شود؛
  4. فرد در تکلم با اختلال رو به رو خواهد شد؛
  5. در بلع اختلال به وجود می آید؛
  6. در راه رفتن و حرکت بدن، اختلال ایجاد می شود؛
  7. فرد در کنترل مثانه و روده بی اختیار می شود؛
  8. افسردگی یکی دیگر از عوارض سکته مغزی است؛
  9. همچنین فرد ممکن است در حافظه و هوشیاری نیز با مشکل مواجه شود.

در بسیاری از مواقع برای درمان و کاهش عوارض سکته مغزی، می توان اقدام به درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی نمود.

فیزیوتراپی برای سکته مغزی

فیزیوتراپی سکته مغزی چیست؟

یکی از موثرترین روش های درمانی بعد از سکته مغزی، فیزیوتراپی است. از طریق فیزیوتراپی سکته مغزی می­ توان عوارض سکته مغزی را کاهش داد و به بیمار کمک کرد تا زودتر شرایط مساعدی پیدا کند. یک متخصص فیزیوتراپی به واسطه دانش خود در رابطه با درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی، کمک می کند تا فرد از نظر جسمی و حرکتی با بهبود رو به رو شود.

در فیزیوتراپی سکته مغزی، همه چیز براساس نوع سکته مغزی و شدت آن و همچنین سن بیمار، برنامه ریزی می شود. در واقع در این روش درمانی، تمرینات و ورزش ها به گونه ای در کنار هم چیده می شوند که فرد از نظر حرکتی توانایی بیشتری داشته باشد، درد او تسکین شود و عوارض ناشی از سکته مغزی نیز در او کاهش پیدا کند.

با جلسات فیزیوتراپی می توان به فرد کمک کرد تا از اندام های خود استفاده موثرتری داشته باشد و فرد بتواند کمتر از اطرافیان برای انجام امور روزمره خود کمک بگیرد. گاهی سکته مغزی سبب ناتوانی حرکتی خواهد شد و این موضوع باعث شده که مفاصل دچار خشکی شده و مشکلات حرکتی شدت پیدا کنند.

به کمک فیزیوتراپی سکته مغزی می توان به مفاصل انعطاف بیشتری داد، از خشکی مفاصل جلوگیری کرد، عضلات تضعیف شده را تقویت کرد و شرایط جسمی مطلوب تری را برای بیمار به ارمغان آورد. همچنین در فیزیوتراپی بیمار یاد خواهد گرفت که چگونه از عصا و ویلچر استفاده کند و همچنین به چه شکلی راه برود و استراحت کند.

 دلایل اهمیت فیزیوتراپی سکته مغزی

بعد از سکته مغزی، سیستم عصبی دارای انعطاف پذیری هدایت شده و کنترل شده نیست. این در حالی است که به کمک فیزیوتراپی این امکان وجود خواهد داشت که بعد از آسیب، دوباره بتوان انعطاف پذیری سیستم عصبی را در جهت صحیح هدایت کرد. در صورتی که بعد از سکته مغزی، زود نسبت به انجام فیزیوتراپی اقدام شود می توان بسیاری از اثرات آن را از بین برد.

برای آن که فرد دچار کوتاهی عضلانی و خشکی مفاصل ناشی از بی حرکتی نشود نیاز است که فیزیوتراپی سکته مغزی انجام شود. هر فرد بعد از سکته مغزی نیاز دارد که فیزیوتراپی مخصوص به خود را دریافت کند.

از دیگر دلایل اهمیت فیزیوتراپی برای درمان سکته مغزی می توان به آشنایی فرد فیزیوتراپیست با علم نوروآناتومی، نوروفیزیولوژی و علوم اعصاب اشاره نمود. در واقع یک فرد فیزیوتراپیست با شناختی که از وضعیت بدن داشته می­ تواند بهترین روش درمانی و تمرین ها را برای درمان و بهبود فرد در نظر بگیرد.

نحوه تاثیر فیزیوتراپی بر درمان سکته مغزی

یکی از سوالاتی که ممکن است برای هر فردی ایجاد شود این است که فیزیوتراپی چگونه می تواند به بهبود افراد دچار سکته مغزی کمک کند. واقعیت آن است که بعد از سکته مغزی، رشد سلول های جدید مغزی اتفاق نخواهد افتاد و از این رو سلول های آسیب دیده به همان حال باقی می مانند. اما مغز این امکان را خواهد داشت که با ساماندهی سلول های آسیب دیده خود دوباره چیزهای از دست داده را به دست بیاورد. این عمل مغز، نوروپلاستیسیتی نام دارد.

این پروسه در بسیاری از مواقع در فیزیوتراپی سکته مغزی انجام خواهد شد و فرد با راهنمایی های فیزیوتراپیست می تواند عملکرد اندام های خود را بازیابی ببخشد. متخصص فیزیوتراپی با همکاری سایر متخصصین، به افراد کمک می کنند تا مشکلات ناشی از سکته مغزی را به حداقل برسانند.

برخی از وظایف متخصص فیزیوتراپی سکته مغزی

یک متخصص فیزیوتراپی در درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی، بسته شرایط بیمار در کنار انجام جلسات فیزیوتراپی، دست به اقدامات زیر نیز می زند:

  1. فیزیوتراپیست بسته به شرایط فرد، یک برنامه مراقبتی مناسب تنظیم می کند و به این شکل مانع از بروز عوارضی می شود که باعث کاهش سرعت روند بهبودی می شوند.
  2. در رابطه با حالت و وضعیت بدنی فرد در زمان دراز کشیدن یا نشستن و نیز نحوه انجام حرکات توضیح خواهد داد.
  3. در رابطه با زمان برخواستن بیمار از رختخواب و شروع پیاده روی و نیز استفاده از وسایل کمکی برای حرکت، تصمیمات مناسب را خواهد گرفت.
  4. به فرد انگیزه می دهد که به خوبی جلسات فیزیوتراپی را طی کرده تا مغز الگوهای حرکتی طبیعی را یاد بگیرد.
  5. برای تقویت اندام ها و آموزش نحوه بازیابی دوباره استقلال حرکتی، توصیه های درمانی مناسبی را عنوان می کند.
  6. با تیم توانبخشی، اعضای خانواده و دوستان فرد، برای مدیریت دوره بهبودی همکاری خواهد نمود.
  7. در رابطه با نحوه انجام فعالیت ها توسط فرد و برخی حرکات، به فرد و خانواده او توصیه های لازم را ارائه می کند.

بهترین زمان انجام فیزیوتراپی سکته مغزی

24 ساعت بعد از سکته مغزی از فرد درخواست می شود که از جای خود بلند شده و کمی حرکت کند. این حرکات می توان صرفاً یک نشستن ساده بر روی صندلی باشد. در اولین مراحل در صورتی که فرد دارای مشکلات خفیفی باشد، فیزیوتراپی کمک می کند تا عوارض خاصی بروز پیدا نکرده و فرد بتواند توانایی های حرکتی خود را دوباره به دست آورد.

بعد از گذشت مدتی می توان اقدامات فیزیوتراپی را با هدف افزایش استقلال فردی و توانایی او برای انجام کارهای مهم تر دنبال کرد. در واقع در این مرحله تمرکز فیزیوتراپی بر روی توانایی فرد برای انجام کارهایی نظیر استفاده از تجهیزات است. بسیار مهم است که فرد بعد از سکته مغزی، به موقع نسبت به پروسه درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی اقدام کند.

درمان سکته مغزی

مراحل و اقدامات درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی

برای درمان فردی که دچار سکته مغزی شده است فیزیوتراپ به روش زیر عمل خواهد نمود:

1. انجام بررسی های اولیه و مراقبت های بعد از سکته مغزی

بعد از آن که فرد به فیزیوتراپی مراجعه کرد تمامی مشکلات پزشکی او توسط فیزیوتراپیست مورد بررسی قرار خواهد گرفت. برای آن که بتوان بهترین روش های مراقبتی را برای درمان فرد به کار گرفت نیاز است که تمامی مشکلات حرکتی در ابتدای کار، تشخیص داده شوند.

با مراقبت های مناسب در روزهای اول ابتلا به سکته مغزی، به خوبی می توان مانع از خشکی مفاصل و انقباض عضلات شد. حتی در صورتی که فرد قادر به راه رفتن نباشد فیزیوتراپیست کمک می کند تا با تغییر وضعیت، بیمار به وضعیت بدنی بهتری دست پیدا نموده، تعادل او بیشتر شود و به احساس راحتی بیشتری برسد.

در صورتی که فرد در یک طرف بدن خود دچار فلج شده باشد، فیزیوتراپیست وضعیت بدنی او را اصلاح خواهد نمود تا دچار آسیب دیدگی و اسپاسم نشود. معمولاً برای افرادی که قادر به حرکت نیستند با فیزیوتراپی مرتبط با قفسه سینه مانع از عفونت ریه ها خواهند شد. همچنین شرایط برای نشستن فرد فراهم خواهد شد تا در ریه لخته خون ایجاد نشود و فرد تنفس بهتری داشته باشد.

2. استفاده از تجهیزات فیزیوتراپی سکته مغزی

اگر چه بیشتر افراد بعد از مدتی دوباره قادر به راه رفتن خواهند بود اما برخی ممکن است صرفاً قادر به طی کردن مسیری کوتاه باشند. در چنین حالتی متخصص فیزیوتراپی به فرد پیشنهاد خواهد داد که از ویلچر استفاده کند و نحوه استفاده از آن را نیز آموزش خواهد داد. بعد از معاینه، متخصص، تجهیزات مورد نیاز را تجویز خواهد نمود.

گاهی حتی نیاز است که بسته به شرایط بیمار، در خانه سطح شیب داری ایجاد شود یا ورودی خانه عریض تر در نظر گرفته شود. همچنین فرد این امکان را خواهد داشت تا از متخصص فیزیوتراپیست تجهیزات دیگری چون چارچوب هایی برای راه رفتن، عصا و… را درخواست کند.

3. تلاش برای حرکت دوباره

در صورت عدم بهبود علائم بعد از چند روز و رسیدن فرد به وضعیت پزشکی پایدار، متخصص فیزیوتراپی سکته مغزی، برای آموزش حرفه ای تر اندام ها و انجام اموری که برای بیمار دشوار است به سراغ درمان های فعال تری خواهد رفت. هر چه فرد بعد از سکته مغزی، پروسه درمان منظم تری داشته باشد قادر به انجام فعالیت های بیشتری خواهد بود.

با استفاده از حرکات فیزیوتراپی مناسب تلاش می شود تا فرد دوباره بتواند حرکات خود را بازیابی کند. در این مرحله به کمک بالابر یا با راهنمایی دو یا سه فرد دیگر، بیمار روی پاهای خود نگه داشته می شود. این کار کمک می کند فرد به مرور قادر به تحمل وزن خود باشد و عضلات او قوی تر شود.

البته در صورتی که شرایط بیمار خاص باشد در همان ابتدای راه چنین کاری از او خواسته نمی شود. بلکه سعی خواهد شد تا با تمرینات مناسب قدرت و انعطاف پذیری بیمار به او برگردانده شود.

4. انجام تمرینات ورزشی مناسب

معمولاً در طی جلسات فیزیوتراپی، نیاز است که فرد برخی از تمرینات ورزشی را نیز انجام دهد تا به این شکل دوباره مهارت های خود را به دست آورد. از این رو در صورتی که فرد برای ایستادن دچار مشکل باشد با تمرینات ورزشی مناسب، توان او برای ایستادن بالاتر نگه داشته خواهد شد.

در صورت داشتن مشکلی در بلند کردن دست، نیاز به انجام تمرین هایی مربوط به دست خواهد بود. اگر مشکل اصلی شما راه رفتن است، تمریناتی برای راه رفتن بهتر برای شما در نظر گرفته می شود. برای تمرین راه های مختلفی وجود دارد و همه چیز به شرایط شما بستگی خواهد داشت. حتی نیاز است که برخی از تمرین ها را بعد از جلسات و در خانه انجام دهید.

فیزیوتراپی ونک

بهترین مرکز فیزیوتراپی سکته مغزی تهران

حتماً شما نیز برای انجام فیزیوتراپی سکته مغزی، ترجیح می دهید که بهترین مرکز را برای این کار انتخاب کنید. این روزها در تهران ممکن است تعداد مرکز فیزیوتراپی کم نباشد اما پیدا کردن یک مرکز حرفه ای و تخصصی چندان هم راحت نیست.

 درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی، یک روش درمانی تخصصی و حساس است. از این رو نیاز است که این پروسه درمان در یک مرکز حرفه ای انجام شود. انتخاب بهترین فیزیوتراپی سکته مغزی این امکان را برای شما فراهم خواهد نمود تا بهترین خدمات را برای بهبود مشکلات ناشی از سکته مغزی دریافت کنید. یک مرکز حرفه ای در زمینه انجام فیزیوتراپی سکته مغزی باید دارای ویژگی های زیر باشد:

  1. یک مرکز فیزیوتراپی مناسب و حرفه ای باید دارای بهترین فیزیوتراپیست ها باشد. با این کار بهترین برنامه درمانی برای بیمار تنظیم می شود.
  2. در مرکز مورد نظر باید تمامی تجهیزات برای ارائه خدمات متناسب با نیاز بیمار فراهم باشد.
  3. بهترین مرکز فیزیوتراپی سکته مغزی تهران نیاز است که از طریق پذیرش بیمه های مختلف شرایط درمان را بررای بیماران بسیار آسان تر سازد.
  4. مرکز مورد نظر باید قانونی باشد و از مجوزهای لازم در این زمینه برخوردار باشد.
  5. نوبت دهی مرکز موردنظر باید حرفه ای و آنلاین انجام شود تا بیماران با شرایط خاصی که داشته در کلینیک معطل نشود.

کلینیک تخصصی مغز و اعصاب و روان رها؛ بهترین مرکز فیزیوتراپی سکته مغزی

کلینیک تخصصی رها بهترین مرکز فیزیوتراپی در ونک است که می توانید برای دریافت خدمات حرفه ای فیزیوتراپی روی آن حساب باز کنید. این مرکز با اکثر بیمه های کشور قرارداد داشته و شما می توانید بهترین خدمات را با متناسب ترین قیمت دریافت کنید.

این مرکز سال هاست با مجوزهای لازم و به صورت کاملاً رسمی مشغول به فعالیت است و بهترین متخصصین در این کلینیک فعالیت دارند. شما می توانید به صورت آنلاین و اینترنتی نوبت خود را در این کلینیک ثبت کنید.

حرف آخر

در این مطلب سعی شد اطلاعات کاملی در خصوص درمان سکته مغزی با فیزیوتراپی در اختیار شما عزیزان قرار داده شود. شما می توانید در کلینیک تخصصی مغز و اعصاب و روان رها بهترین خدمات فیزیوتراپی را به منظور درمان سکته مغزی دریافت کنید.


4 دیدگاه

پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری نشانه گذاری شده اند *

-- بارگیری کد امنیتی --


logo-11

درمانگاه فوق تخصصی مغز و اعصاب و روان رها با مجوزهای قانونی و تحت نظر وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی می باشد که این درمانگاه بصورت چند تخصصی و خصوصی می باشد و حجم اصلی بیماران مراجعه کننده به این درمانگاه را بزرگسالان ، کودکان و نوجوانان مبتلا به بیماری های مغز و اعصاب و روانپزشکی، تشکیل می دهند.

تماس با ما
آدرس : تهران، خیابان ولیعصر، نرسیده به میدان ونک، روبروی خیابان 12 گاندی، پلاک 2534، طبقه 2، درمانگاه تخصصی مغز و اعصاب و روان رها
تلفن : 88787951 021 ( 4 خط )

طراحی سایت و پشتیبانی توسط تیم پیام بازرگانی

تماس با ما